A balkezesség előnyei és hátrányai

A történelem során a balkezeseket is, mint mindenkit, aki „más” volt, negatív megkülönböztetés érte, mivel ők eltérnek a „normálistól”. Manapság az emberek csupán 10%-a balkezes és bár már nincsenek kiközösítve a társadalomból, számos hátrány éri őket még mindig. A tudósok ma is kutatják, hogy minek köszönhetően lesz valaki jobb- vagy balkezes, azonban egyelőre arra jutottak csupán, hogy a balkezesek beszédközpontja a jobbkezesektől eltérően a jobb agyféltekében van.

Még a közelmúltban is jellemző volt, hogy a balkezes gyerekeket megpróbálták átszoktatni a jobb kezük használatára, ami azonban nagyon veszélyes, mert különböző mentális vagy a beszédkészséghez kapcsolatos betegség kialakulásához vezethet: diszlexia, dadogás vagy önértékelési zavar. Egyébként is, maximum kétkezességre tudják a balkezes gyerekeket nevelni. Ma már számos helyen odafigyelnek arra, hogy a balkezeseket segítő eszközöket és módszereket alkalmazzanak.

A balkezesség előnyei                            

Állítólag a balkezesek között sokkal több a magas intelligenciával rendelkezők száma, mint jobbkezes társaik között. Ez annak köszönhető, hogy a balkezesek mindkét agyféltekéjüket könnyebben használják, szorosabb a kapcsolat is ezek között, így nem oszlanak meg annyira az információk. Jobb a memóriájuk és gyorsabban vág az eszük éles helyzetekben. Ugyanez az oka annak, hogy a sportban is előnyük van a jobbkezesekkel szemben, ezen kívül a meglepetés erejével is bírnak a páros sportágakban, mint a box vagy az asztali tenisz, ahol az ellenfelek jobbról számítanak reakcióra. Ugyanez elmondható a művészetről és a zenéről is: a balkezesek általában jobbak ezekben, azonban ezt az határozza meg, hogy melyik agyféltekéjük a dominánsabb.

A balkezesség hátrányai

Mivel az emberek nagy többsége jobbkezes, ezért az egész társadalmi élettér nagyjából számukra lett berendezve. Nem is gondolunk bele, hogy mennyire nehéz lehet egy balkezesnek például a számítógép egerét vagy egy ollót használni. Ma már szerencsére számos eszköznek van balkezes verziója, ami nagyban megkönnyíti helyzetüket. Ugyanebből az okból nagyobb a balesetek veszélye a balkezesek esetében és nehezebben is tanulnak az iskolában eleinte (írás, olvasás, számolás), azonban hamar utolérik jobbkezes társaikat, amennyiben a számukra megfelelő módszerekkel és eszközökkel segítik őket.