A Brontë nővérek

Bizonyára hallottak már a Brontë nővérekről, valamint híres műveikről, szívbe markoló történeteikről. Mindhárman sikeres írók voltak, és egy lelkész leányai. Neveik: Charlotte Brontë, Emily Brontë, valamint Anne Brontë.

Charlotte Brontë fontos művei a Jane Eyre, a Shirley és a Villette. Emily egyetlen művet írt, amelynek címe Üvöltő szelek. Anne legfontosabb művei az Agnes Grey, valamint a Wildfell asszonya. Műveikben nagy szerepet kap a vallás, hiszen édesapjuk lelkész volt, és őket pedig szigorú vallásos nevelésben részesítette, tanította őket.

Édesanyjuk sajnos korán eltávozott az élők sorából, így a lányokat apjuk nevelte fel. Volt még egy fiútestvérük is, azonban ő nem írt irodalmi műveket. Charlotte hosszú időn keresztül Brüsszelben tartózkodott egy intézetben, mialatt a többi testvér otthon töltötte éveit.

Mindhárom Brontë lány szeretett álmodozni, történeteket kitalálni, majd ötleteiket papírra vetni. Ilyen módon születtek meg a mai napig is sokak által szívesen olvasott remekműveik. Verseket és prózát is írtak.

A Brontë testvéreknek életük során nagyon sokat kellett szenvedniük, és az írás, érzelmeiknek írásban való kifejezése jelentett számukra szinte az egyetlen örömforrást. Gyakran összeültek esténként és egy nagy közös íróasztalnál vetették papírra gondolataikat. Mindhárman fiatalon hunytak el, és az egykori családi ház napjainkban múzeumként működik.

A múzeumban az említett íróasztal is megtekinthető. A Brontë nővérek értékes örökséget hagytak az irodalmat kedvelő emberekre. Munkásságukat a mai napig emlegetik, műveiket pedig egyetemeken tanulmányozzák.