A Flow-élmény

Napjainkban nagyon divatos kifejezés a multitasking fogalma – csináljunk egyszerre minél több dolgot, minél rövidebb idő alatt. Ezt kívánja a felgyorsult ritmus, a hétköznapok megszokott rohanó és robotoló kerékvágása. Sokszor nem is gondolkodunk, nem is figyelünk, csak végezzük a dolgunkat, nap végére pedig totálisan lemerülünk. Van azonban lehetőség a kikapcsolódásra. A multitasking ellentéte a Flow-élmény, ami kiutat jelenthet a monoton rohanásból.

Ússz az árral!

Flow-élményben bárkinek lehet része bármilyen tevékenység elvégzése során, mégpedig akkor, ha teljesen belemerülünk abba, amit épp csinálunk, kizárjuk a külvilágot és teljesen átadjuk magunkat az adott aktivitásnak. Legyen szó valamilyen hobbiról, sporttevékenységről, főzésről, olvasásról, zenehallgatásról, vagy akár munkáról. A Flow-élményben vajó elmélyülés egyszerre tudatos is és nem is. Tudatos az, hogy egyszerre egy dologgal foglalkozunk és csakis arra koncentrálunk, nem tudatos viszont az, amikor már belemerültünk és csak úszunk az árral, majd egyszercsak arra eszmélünk fel, hogy órák teltek el úgy, hogy nem is vettük észre. Azt érzékeljük, hogy vége van az élménynek, az állapotnak. A Flow-élmény tarthat pár percig, órákig, de akár több ideig is. Egyfajta boldogság- és teljességérzet. Az alkotás maximális élvezete.

A dánok értik a lényeget

A dán Hygge fogalom is egyre elterjedtebb manapság, és hasonló élményt, sőt, életformát jelent, mint amit a Flow okoz számunkra. A tudatosság itt még nagyobb szerepet játszik, hiszen a dán kultúra híresen az egyik legboldogabb és titkuk ebben rejlik, a hygge-ben, ami boldogságot, meghittséget, lelki békét, az otthon melegét és a barátok fontosságát jelenti. Lefordítani nem könnyű, azt mondják, érezni kell. Ezeket bárki érezheti a világon bárhol, nem csak Dániában, azonban a dánok életformájukká választották azt, hogy ezekre tudatosan figyeljenek és melegséget vigyenek mindennapjaikba, ami egészen más, mintha spontán részesülnénk néha egy-egy ilyen élményben. Ők a Flow-élményt nem egyedül, hanem társas kapcsolataikban szeretik megélni. Tudják, milyen fontosak ezek a szociális kapcsolatok, értik az ölelés lényegét, értékelik és ki is fejezik mindezt. Legyen szó egy meghitt gyertyafényes beszélgetésről, egy meleg pokrócról, a kandalló előtti összebújásról, nagy karácsonyi összeülésekről vagy egy jó könyvről, ez mind a hygge, a tudatos boldogság kulcsa.