A kávé varázsereje

A 18. századi kávéházi kultúrából mára már sajnos alig maradt fenn valami. Néhány régi épület és irodalomtörténeti feljegyzések őrzik az emléküket. Azonban egy valami még mindig nem ment ki a divatból: a kávé szeretete és a hozzá tartozó „rituálé” gyakorlása. Ugye, sokunknak ismerős a kávé+cigi napindító rituálé vagy a munkahelyi, családi vagy baráti kávézás? Amikor valaki találkozóra hív minket, akkor általánosítva azt mondja, hogy „Menjünk ki egy kávéra.”, még akkor is, ha nem azt fogunk inni vagy nem az lesz a találkozás célja. A kávé összehozza az embereket.

Azonban amellett, hogy megszokásból isszuk, lehet, hogy nem is vagyunk tudatában annak, mennyi jótékony hatása van szervezetünkre. Igaz, hogy ez a legelterjedtebb és talán legártalmatlanabb pszichoaktív szer, azonban kutatások bizonyítják, hogy akár rendszeres fogyasztása sem okoz függőséget. Természetesen nem szabad túlzásba vinni fogyasztását, napi három-négy csészénél nem ajánlott többet hinni. Szédülést, magas vérnyomást, alvászavarokat okozhat.

A kávé jótékony hatásai

A rendszeres kávéfogyasztók energikusabb, vidámabb, egészségesebb embereknek mondhatják magukat, akik jobban tudnak összpontosítani és produktívabbak a kávénak köszönhetően. A kávé jó a depresszió ellen és növeli a hosszabb élet esélyeit. Megelőzi a rákos sejtek, májbetegségek, cukorbetegség, Alzheimer- és Parkinson-kór, valamint a szívbetegségek kialakulását. Jótékonyan hat az izmok összehúzódására, ezért növeli a sportteljesítményt is például, valamint segíti az emésztést.

De ha ez még mind nem lenne elég, a szépségápolás területén is sok mindenre alkalmazható ez a természetes csodaszer. Jótékony hatással van például a hajra, erősíti, fényesíti és meggyorsítja a növekedését. Ezenkívül a különféle arctisztítókat is nyugodtan lecserélhetjük egy kis őrölt kávé, méz és joghurt keverékére. Tisztítja és felfrissíti a bőrt, meggátolja az öregedést és a ráncok kialakulását, valamint gyulladáscsökkentő hatása is van. Olívaolajjal összekeverve pedig tökéletes masszázsolajat kaphatunk belőle, ami jó fegyver a narancsbőr ellen.

Mindegy tehát, hogy a cappuccinot, a rövid feketét, a tejeskávét vagy bármelyik másik fajtáját és elkészítési módját preferáljuk, a kávéfogyasztás egy egészséges szenvedély, szinte már művészet. Hatása kívül-belül látványos. Arról nem is beszélve, hogy már az illata is ellenállhatatlan.