A koffein hatása a szervezetünkre

Sokan el sem tudják képzelni a reggelt egy jó erős napindító kávé nélkül. De vajon tisztában van azzal, hogy milyen hatással van a szervezete a koffeinre?

Hány csésze kávé a megengedett?

A koffein fogyasztás után a véráramba jut és azt követően összehúzza vérereket és többek között az úgynevezett adenozint is befolyásolja. Az adezonin felelős a fáradság, álmosság, ébrenlét és az alvás szabályozásáért.

A koffein fogyasztását követően a szervezetünkben ezt az anyagot blokkolja és így ébernek érezzük magunkat. A szervezetünkben adrenalint és kortizolt szabadít fel, melytől megemelkedik a vérnyomás, illetve felgyorsul a szívverés és az anyagcsere.

Továbbá a koffein vízhajtó hatással is rendelkezik. A gyógyszeriparban is jó barátként tekintenek a koffeinre, leginkább fejfájás esetén ajánlják. Egy presszókávéban akár egy fájdalomcsillapítónyi koffein mennyiség is előfordulhat. Továbbá azok, akik rendszeresen fogyasztanak kávét könnyebben őrzik meg a szellemi frissességüket is.

Olyan is előfordulhat, hogy valaki koffein függőségben szenved, ilyen esetekben a szervezet fáradékonysággal, fejfájással, hasmenéssel, gyakori vizeléssel, szédüléssel és ingerlékenységgel jelzi a problémát. Ám a koffeinfogyasztásnak a jótékony hatásai mellett, hátulütői is vannak.

Az egyik legfontosabb a koffein fogyasztás esetén, hogy figyeljünk oda, hogy ne lépjük túl az ajánlott fogyasztási mennyiséget. Amennyiben rendszeres koffein fogyasztó vagy, érdemes oda figyelni a kalciumbevitelre, ugyanis a koffein hatására mérsékelten beindul a kalciumürítés és ebből az következhet, hogy csökkenti a csontok sűrűségét.

Egy felnőtt férfi számára a napi ajánlott mennyiség maximum 300 gramm. A nők számára ez valamennyivel kevesebb, kb. 200 gramm.