A köröm betegségei

A köröm betegségei kellemetlenségekkel járhatnak és gyakran más, szervi megbetegedésekre is utalhatnak. Az apró jeleket jobb időben észrevenni és a kellő időben kezelni. Cikkünkben ma az ilyen jelekre, tünetekre, betegségekre hívjuk fel az olvasóink figyelmét!

A benőtt lábujjköröm, bármelyik lábujjon előfordulhat, de a legtöbb esetben a lábujjon nő be a köröm. Egy idő után nyomás alatt fájdalmat érez ez ember a benőtt köröm környékén, valamint a köröm körülötti bőr bepirosodik és meleggé válik. Gennyes hólyagok is kialakulhatnak, és a lábujj megdagad.

Ha nem kezeljük időben az említett problémát, akkor a sérült rész elfertőződhet és egyéb problémákat okozhat. Körömgyulladás esetén a köröm színe barnává válik, a körülötte lévő bőr pedig vörössé és duzzadttá válik.

Ennek két változata van: ha csak az egyik körmünkön veszünk észre ilyen típusú elváltozásokat, akkor pusztán bakteriális fertőzésről van szó, azonban ha több ujjunkon is jelentkezik, akkor krónikus betegségre kell gondolni! Ha nem kezeljük időben és megfelelően a gyulladást, akkor eltűnhet a körömhártya, fehér foltok jelenhetnek meg a körmön, a körömredők megvastagodhatnak, a körmök csúnyán barázdáltakká válhatnak, valamint töredezetté, repedezetté válhatnak.

A gombás körömfertőzés nagyon gyakori megbetegedés. Egyik nagyon kellemetlen velejárója az, hogy ragályos, és a körmökről átterjedhet a a kéz és láb bőrére is! Ha a betegség csakis a körmöt érinti, akkor az könnyen kezelhető gombaölő krémekkel.

Azonban ha más testrészekre is átterjedt, akkor hosszabb gyógyszeres kezelés szükséges. A körmökön megjelenő elváltozások gyakran súlyos belső szervi megbetegedésekre utalhat.

Az érdes, bemélyedésekkel rendelkező körmök pikkelysömörre utalnak. A repedezett körmök a vashiány jelei. A kékes színű körmök szívbetegségre utalnak.