A különbség a migrén és a fejfájás között

A fejfájás a fájdalom leggyakoribb formája, az Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) szerint. Minden embernek élete valamelyik pontján fejfájást tapasztal, és a felnőttek legalább fele szenvedett fejfájás miatt az elmúlt évben, az Egészségügyi Világszervezet statisztikája szerint.

A migrén azonban kevésbé gyakori. Az amerikai migrén alapítvány (AMF) szerint a felnőttek mintegy 12 százaléka tapasztal migrénes fejfájást.

Míg sokan úgy gondolnak a migrénre, mint egy olyan fajta fejfájásra, amelyik súlyosabbnak tűnik mint egy egyszerű fejfájás, mégis sokkal több van mögötte.

Mind a migrénes, mind a nem migrénes fejfájás több mint 150 „primer” és „másodlagos” fejfájás-altípusra bontható – mindegyiknek saját tünetei és okai vannak. Elméleti szinten  a „fejfájás” szó minden fejfájdalomhoz kapcsolódik. „A fejfájás nem specifikus diagnózis, és általában vérnyomásos fejfájásra utal, amelyet szinte mindenki megtapasztal valamikor az életében” – mondja Susan Hutchinson, az Orange County migrén és fejfájás központ alapítója.

A migrén azonban „sokkal több, mint egy fejfájás” – mondja Hutchinson. „A migrén krónikus neurológiai betegség.” és hasznos lehet ismerni a fejfájás és a migrén közötti különbséget. A migrénes fejfájást tapasztalók körében a fájdalom általában „mérsékelt vagy súlyos”, és az AMF szerint általában csak a fej egyik oldalán jelenik meg.

A fájdalom „pulzáló” vagy lüktető lehet, és gyakran rosszabbodik, ha éppen járkál, lépcsőn megy le és fel, vagy edzés közben. Az élénk fények vagy a hangos zajok általában rosszabbá teszik a fájdalmat, Hutchinson állítása szerint. A vérnyomásos fejfájás gyakran okoz fájdalmat a fej mindkét oldalán. Ezek általában enyhék vagy mérsékeltek, mondja Hutchinson. Érdemes tehát nemcsak a különbséget ismerni, hanem a tüneteket is.