A legismertebb fűszerek

El tud képzelni egy világot fűszerek nélkül? Olyan, mintha olyan ételt enne, amelyen nincs só. A fűszerek azok, amik egy közönséges ételt egy teljesen új rendkívüli szintre emelnek A fűszerek története a humán civilizáció kezdete előttre nyúlik vissza.

A fűszerek használata és azok fogyasztása már a Kr. e. 1600-ban kezdődött az ókori egyiptomiak körében, akik már ízesítették ételeiket. Hamarosan a fűszerek használata és előállítása elterjedt a Közel-Keleten, egész Európába, a Földközi-tenger keleti részébe, Indonézia, Srí Lanka és Kína felé.

A kardamomnak erős, csípős aromája van, amely finoman emlékeztet a citromra és a mentára. Érdekes, hogy nagyon sokoldalú fűszer, így felhasználható mind az édes, mind pedig a sós ételek ízének fokozására. Kétféle kardamom létezik, amelyeket általában az indiai konyhában, valamint a világ minden táján használnak: zöld és fekete.

A szegfűszeg nagyon jellegzetes édes illatot tartalmaz, és ugyanolyan édes-fűszeres ízű. Az egész gerezdet gyakran használják a curry-ben mivel esztétikai vonzerőt is nyújtanak, míg az őrölt szegfűszegét alkalmazzák különféle édességekben.

A fekete bors nagyon egyedi erős, fűszeres ízzel rendelkezik. Ez a világ egyik leggyakrabban előforduló és fogyasztott fűszere. Egy csipetnyi szinte minden recepthez jó lesz. A fekete bors Indiából származik, különösen a Malabar régióból.

A koriander természetes citrus ízeket hoz létre. Különösen gyakori a csirkealapú ételek esetén. A kömény az egyik legfontosabb fűszer, amely Európában, Ázsiában és Afrikában őshonos. Az egész világon nagyon fontos összetevővé vált. Tápláló és földes íze miatt népszerű, amely finom fűszerezést ad egy ételnek egy némi citrom ízzel.

A felsoroltakon kívül a szerecsendió is egy igen elterjedt fűszer.