A levendula gondozás és szaporítása

A levendula viszonylag igénytelen növény, nagyon jól viseli a szárazságot. Ennek oka, hogy a mediterrán vidékekről származik, ahol a tartós hőségben is vígan él. Éppen ezért a levendulát csak ritkán kell öntözni, amikor a talaja már teljesen kiszáradt. Imádja a napot, ezért oda ültesd, ahol a legtöbbet kaphat belőle.

Ha félárnyékba teszed, kis eséllyel fog csak virágot hozni. A napsütés ráadásul azt is befolyásolja, hogy a levendula mennyire lesz illatos és mennyi lesz az olajtartalma. Minél több napfény éri, annál jobb.

Dugványozással szaporíthatjuk a levendulát

A levendula gondozás és szaporítása

Tavasszal vagy nyár elején vágjunk le róla kb. 10 cm-es hajtásokat, és ezeket ültessük el virágföld és homok keverékébe. A dugványok kerülhetnek cserépbe, de akár egyből a földbe is. Ültetés után rendszeresen öntözzük őket. A nyár végén elültetett dugványokat télre takarjuk be, különben kifagynak. A magról történő szaporításhoz a magokat április-májusban vessük el, mert 20 fok felett kezdenek csírázni.

Az erkélyek, teraszok ékessége a cserépbe ültetett levendula. Azonban, ha tartósan cserépben akarjuk tartani a növényt, minden évben ültessük át új földbe és adjunk neki nagyobb kaspót. A cserépben növekvő levendula több vizet igényel és tápoldatozni is érdemes. A levendula virágzása már májusban megindul, de akár a nyár második felében is gyönyörködhetünk a virágokban, ha az első virágzás végén kissé megmetszük a növényt.