A multipotencialitás fogalma

Leginkább a mai Y és Z generációkra jellemző a multipotencialitás fogalma, hiszen ezen fiatal generációk szülötteire gyakran igaz, hogy még érettségi vagy államvizsga környékén sem tudják, hogy mi lesz belőlük „felnőtt” korukban.

A multipotenciális emberek azok, akiknek nincs egy bizonyos hivatásuk, hanem több mindenbe belekóstolnak és kreatív módon ötvözik tudásukat és tapasztalataikat. Sok fiatal elveszettnek és érdektelennek tűnhet, ami nem jó párosítás a lehetőségek végtelen tárházával. Valahol hátrány, hogy annyi választási lehetőség van, hogy végül semmit sem választanak ki. Vagy nem a megfelelő időben.

Társadalmi elvárások

A társadalom még ma is azt az elvárást közvetíti minden tagja felé, hogy lehetőleg már úgy kell megszületni, hogy tudjuk, mik leszünk, ha nagyok leszünk és annak szenteljük az életünket. Így lettünk berendezkedve, ez a „megszokott”, így kell ezt csinálni … Azonban egyre többen vagyunk, akik nem illünk bele ebbe a sémába és másképp gondolkodunk, másképp szeretnénk élni. Emiatt a multipotenciális emberekben szorongás keletkezhet, kirekesztettnek, elveszettnek és értéktelennek érezhetik magukat, azonban pont az ellenkezője az igaz.

A multipotenciális személyiségek erőssége

Pont amiatt, hogy az ilyen embereket sok minden érdekli és sok mindenbe belekezdenek, sokféle tudásra és tapasztalatra tesznek szert. Nyitottak a világra, egyre tágul a látókörük, kreatívak és lelkesek. Nem azokról az emberekről van szó, akik mindenbe belefognak, de semmit nem fejeznek be. Hanem azokról, akik elmélyülnek egy bizonyos szakterületben és elérik a maximumot, majd továbblépnek. A multipotenciális személyiségek gyorsan tanulnak, képesek a kreatív ötleteiket megvalósítani és megtalálni a metszéspontokat a szakterületek között, így egészen egyedi dolgok születhetnek. Könnyen alkalmazkodnak és lépnek ki a komfortzónájukból, szorgalmasak és motiváltak.

A mai társadalomnak igenis szüksége van az ilyen emberekre, akik képesek a „dobozon kívül” gondolkodni és új perspektívákat vinni a projektekbe. Az ő képességeiket tökéletesen kiegészítik azok, akik egy adott hivatás mellett köteleződnek el, akik egy bizonyos területben mélyülnek el és azon belül alkotnak új dolgokat. A lényeg, hogy mindenki felismerje magában a képességeit, és azoknak megfelelően vigyen új színt a munkájába.