A paradicsom jótékony hatásai a szervezetünkre

A paradicsom egy finom, lédús zöldség, melynek termesztését kötelezővé kellene tenni minden kiskertben. Hiszen számtalan jótékony hatással bír a szervezetünk több pontján is.
Ez a közismert zöldség telis tele van vitaminokkal és antioxidánsokkal, továbbá kiválóan megtisztítja a szervezetünket a méreganyagoktól és segít a regenerálódásban is.

De ezen felül még számos jótékony hatással bír. Többek között a paradicsom fogyasztása segíti az emésztést, mivel oxálsavat tartalmaz. Illetve emésztési panaszok esetén, vagy székrekedésnél is kiválóan alkalmazható.

Azok számára is ajánlott a fogyasztása, akik a magas vérnyomással küszködnek, hiszen magas a kálium tartalma és kevesen tudják, de a magasabb kálium szint is csökkenti a vérnyomást. Különféle bőrproblémák kezelésére is kiválóan alkalmazható, mint pl. gombásodás kezelésére vagy fekély tisztítására is. A paradicsom állandó fogyasztása megszépíti és megtisztítja a bőrt. Napégés esetén is kiválóan alkalmazható, hiszen hűti és csillapítja a bőrirritációt.

Legyen szó külső vagy belső gyulladásról, a paradicsom mindkettőre nagyon jó. Segíti a nehezen gyógyuló sebek regenerálódását, és a reumás betegségek tüneteit is csökkenti. A paradicsomnak nagyon magas a likopin tartalma ezért megfiatalítja a sejteket, továbbá erősíti és megvédi őket. Azoknak az embereknek, melyeknek több likopint tartalmaz, a bőrük azok kevesebb ránccal rendelkeznek.

A várandós kismamák számra különösképpen ajánlott, hiszen egyik legfontosabb magzatvédő vitamin számukra a folsav, melyet nagyon magas mennyiségben tartalmaz a paradicsom. Továbbá számos tanulmány alátámasztja, azt hogy az 1-es számú cukorbetegséggel rendelkezők vércukorszintjét a magas rost tartalmú diéta csökkenti.