Az előnyös testbeszéd titka

Az emberi kommunikáció csupán 7%-a verbális, 38%-a vokális, 55%-a nem verbális, azaz gesztusaink, mimikánk és testtartásunk által árulunk el legtöbbet magunkról és gondolatainkról. A szavakat első sorban információközlésre használjuk, a testbeszéd viszont az egymáshoz voszonyulás egyeztetésének eszköze. Vannak velünk született, öröklött és tanult gesztusaink. Ezek közül egyesek kultúránként eltérnek, mások pedig univerzálisak, mint a mosoly vagy a sírás.

Kutatások bizonyítják, hogy testbeszédünk tudatos irányítása változtat hozzáállásunkon, hangulatunkon és önbizalmunkon. Ha mosolygunk például, az ránk is ugyanolyan pozitív hatással van, mint környezetünkre. Így nemcsak saját kommunikációnkat vagyunk képesek befolyásolni testbeszédünk által, hanem mások reakcióit is, ezáltal kellemesebb, meggyőzőbb, eredményesebb interakciókat és kapcsolatokat teremthetünk.

Apró trükkök a pozitív benyomáskeltéshez

Arcunk nagyon sok mindent elárul véleményünkről és gondolatainkról, ezért nem árt néha tudatosan odafigyelni, hogy mit fejezünk ki vele. Legjobb, ha mindig élénk és mozgékony, valamint természetesen az őszinte mosollyal sem lőhetünk mellé. Gesztusaink szintén árulkodó jellegűek. Legyenek kifejezőek, de ne essünk túlzásokba. Gesztikulálás közben zárjuk össze az ujjakat, kezünk ne emelkedjen állmagasság fölé, és ne tegyük keresztbe a karunkat, lábunkat, mert az negatív benyomást kelthet, távolságtartást, elzárkózást közvetít.

Ha mi beszélünk, bólogassunk hármasával, ha hozzánk beszélnek, hajtsuk félre a fejünket. Állunk nézzen előre. Azt mindannyian tudjuk, hogy fontos a szemkontaktus, azonban csupán annyit nézzünk mások szemébe, amennyi mindenkinek kényelmes. Az olyan kultúrákat kivéve, ahol tilos a szemkontaktus, mindenütt nagyobb a hitele annak, aki a szemünkbe néz, mint annak, aki nem.

Ami a testtartást illeti, ha hozzánk beszélnek, dőljünk előre, ha mi beszélünk, álljunk egyenesen és álljunk olyan távolságra partnerünktől, amilyet kényelmesnek érzünk. Ha ő hátralép, ne lépjünk előbbre. Finoman tükrözzük mások testbeszédét, hiszen bizonyított, hogy az egymást kedvelő emberek öntudatlanul is tükrözik egymás testtartását. A tükrözés pozitív benyomást kelt a partnerben.

Ha betartjuk ezt a pár lépést és beépítjük őket szokásaink közé, akkor természetessé válnak számunkra, nem lesz erőltetett és a várt hatást is meghozzák. Kísérletezzünk minden egyes beszélgetés alkalmával, hiszen nincs veszítenivaló, viszont annál több a lehetőség a beszélgetések minőségének javítására.