Az újrakezdés sosem könnyű

„Veszíteni tudni kell” – halljuk gyakran a mindennapokban, és, bár közhelyről van szó, ezúttal mégiscsak azt kell mondanunk, hogy van benne némi igazság. Sokszor megesik, hogy mindent egy lapra teszünk fel és azzal a lendülettel el is veszítünk mindent pillanatok alatt.

A veszteség sokféleképpen lehet jelen az életünkben, lehet, hogy egy meggondolatlan kijelentésünk vagy egy elhibázott döntésünk miatt elfordul tőlünk valaki, aki nagyon fontos volt a számunkra.

Az is lehet, hogy minden pénzünket belefektettük egy vállalkozásba, abban a reményben, hogy a továbbiakban már nem leszünk kiszolgáltatva mások kénye-kedvére, hanem végre a magunk urai lehetünk, azonban mégis úgy alakulnak a dolgok, hogy minden elveszítünk az utolsó vasig.

Ha az ember nem nyer meg egy csatát, az mindig kellemetlen, nem mindegy azonban, hogy mi volt a vesztés oka. Sokáig bánkódhat például az a személy, aki nem tett meg minden tőle telhetőt a cél elérése érdekében és éppen ezért nem jutott messzire, persze, azért azt sem könnyű feldolgozni, ha mindent megpróbáltunk és mégis elbuktunk.

Ez utóbbi esetben azonban legalább a lelkiismeretünk tiszta és éjszakánként nem fogunk álmatlanul forgolódni az ágyunkban, azon morfondírozva, hogy mi lett volna ha többet dolgozunk, ha jobban odafigyelünk, ha nagyon lelkesedést tanúsítottunk volna? Kétségtelenül fájdalmas és kellemetlen tud lenni, ha átvágnak minket vagy ha mások miatt nem tudunk valamit megvalósítani.

Ha azonban csak magunkat hibáztathatjuk a történekért, az már keményebb dió, hiszen, először is el kell fogadnunk a tényt, hogy saját magunknak köszönhetjük a kudarcot, másrészt, alaposan át kell vizsgálnunk, hogy mi az, amit elrontottunk annak érdekében, hogy többet ne kövessük el ugyanazt a hibát!

Az újrakezdés tehát sosem könnyű, de minden esetben kötelező! Bármekkorát is buktunk a múltban, mindig van a csúcsra visszavezető út! Szedjük össze magunkat, higgyünk a saját képességeinkben, tanuljunk a múltbéli hibáinkból és haladjunk ismét felfelé töretlenül!