Bízni vagy nem bízni?

Életünk során mindannyiunkat érnek csalódások több alkalommal is, mind-közül azonban mégis azok a legfájóbbak, amelyeket a szeretteink okoznak.

A legjobb barát, aki titokban, a hátunk mögött ellenünk áskálódik, igyekszik rossz hírünket kelteni és irigyen figyeli a boldogságunkat, vagy az ember, akit sokáig életünk szerelmének hittünk, mígnem egy szép napon megláttuk őt valaki mással.

Az ilyenkor érzett fájdalom sokszor annyira erős tud lenni, hogy hosszú ideig képtelenek vagyunk megbízni másokban. De mi a helyes hozzáállás? Milyen következtetéseket vonjunk le az ilyen esetekből? Hogyan lépjünk tovább? Hogyan tudjuk a történtek után ismét bizalommal fordulni embertársaink felé.

Kétségtelenül nem könnyű ezekre a kérdésekre megtalálni a válaszokat. A megtapasztalt élmények egy életre bevésődnek az emlékezetünkbe és mély nyomot hagynak a lelkünkben is. Az emberek szeretik azt szajkózni, hogy „az idő minden sebet begyógyít”, ez azonban csak részben igaz. Nyilván, a hónapok, évek múlásával egyre kevesebbet gondolunk egy-egy kellemetlen eseményre, az azonban korántsem jelenti azt, hogy végleg elfelejtettük és, hogy már nyoma sem maradt bennünk a dolognak.

Bizony meg kell tanulnunk együtt-élni a fájdalmainkkal, de ugyanakkor felül is kell kerekednünk a sérelmeinken, hiszen nem nyalogathatjuk egy életen át a sebeinket. Ha már tudjuk milyen az, amikor becsapnak minket, valószínűleg ösztönösen jobban kezdjük védeni magunkat és jobban megválogatjuk azt, hogy kiben bízunk meg. Talán éppen ez a kulcs: próbáljunk meg tanulni a múltbéli hibáinkból, de ugyanakkor ne hagyjuk, hogy a rossz emlékek megkeserítsenek minket!

Bízni tehát igenis kell, csak épp nem mindegy, hogy kiben és hogy mennyire! A legszemélyesebb ügyeinket ne teregessük ki túl sok ember előtt! Persze, hiába vagyunk óvatosak, még így is megtörténhet, hogy valaki csúnyán becsap minket, hiszen senki sem garantálhatja nekünk, hogy ez nem fog megismétlődni! A lényeg, hogy emelt fővel viseljük a csalódásokat és soha ne hagyjuk, hogy ezek elvegyék az életkedvünket!

Ha újra és újra bízunk, talán sok csalódás vár ránk, azonban nem barikádozhatjuk el magunkat egy életre az emberiség elől csak azért, mert volt már, hogy hazudtak nekünk!