Hogyan biztosítsunk a macskánknak hosszú és kiegyensúlyozott életét?

A macskák kényes teremtések, ez mindenki számára egyértelmű. Azonban az ember sokat tehet azért, hogy ez a dolog ne fajuljon el annyira, hogy bajok származzanak belőle. Ha valaki macskát tart, akkor több mindent megtehet érte, mint gondolná, és még csak nem is kerül nagy erőfeszítésbe. Ezt már egészen kis korában el lehet kezdeni (minél kisebb korában kezdi el az ember, annál hatásosabb), és nagy eredményeket elérhetünk vele.

Természetes alapanyagok

Az első és legfontosabb a helyes táplálkozás! Ameddig csak lehet, kapjon anyatejet, viszont ha valamiért ez nem jön össze, akkor vegyünk neki kismacskáknak kifejlesztett tejport. Ez nagyon fontos, hiszen, ugyanúgy, mint az embereknél, a macskáknál is fontos, hogy védelmet szerezzenek ez által. Ha már mást is ehet a cicus, akkor válasszuk a lehető legjobb minőségű macskatápot. Vigyázat, itt nem szabad hinni a reklámoknak!

A legjobb minőségűek egyáltalán nem a legtöbbet népszerűsített és legdrágább termékek, hanem azok, amelyek természetes alapanyagokból készültek. Csakis azért örvendenek akkora népszerűségnek a sokat reklámozottak, mert tele vannak tömve ízfokozókkal, és a macskák ezért nagyon szeretik. Azonban mondani sem kell, hogy mennyire sokat ártanak ezek a szervezetre.

Hogyha természetes ételt vásárolunk nekik, és így szoktatjuk már kiskoruktól fogva, akkor ugyanúgy szeretni fogják, mint a mű, ízfokozós ételeket. A másik nagyon fontos dolog, amit megtehetünk, az a rendszeres tisztítás. Ez alatt nem föltétlenül a fürdetést kell érteni, hanem az olyan dolgokat, mint például a bundája átfésülése.

Ilyenkor sok mindenre fény derülhet, azonban még ez sem elég, hogy macskánkat gondozottnak és egészségesnek mondhassuk. Amit még föltétlenül be kell vállalnunk, az a rendszeres kullancsellenes-átvizsgálás. Akárcsak az emberekre, a macskákra is nagyon káros lehet a kullancs, és sokszor nagyon súlyos, esetleg halálos megbetegedések okozója is lehet.

Fontos, hogy nagyon odafigyeljünk erre, és ha találunk benne egyet, akkor rögtön szedjük ki. Erre árulnak különféle eszközöket, viszont, ha nincs gyakorlatunk, akkor inkább bízzuk egy állatorvosra, vagy egy hozzáértőre, hogy nehogy beletörjük a fejét.

Ha lelkiismeretesen betartjuk mindezeket, akkor biztosra vehetjük, hogy a kiskedvencünk hosszú és boldog életet él majd, akár még kilencet is… Ehhez azonban nagyon résen kell lenni. Ha úgy érezzük, hogy talán fennáll az esélye annak, hogy nem így lesz, akkor inkább ne vállaljuk el.