Cégalapítás Németországban gyorsan és egyszerűen

2008-ban a német korlátolt felelősségű cégekről szóló törvényt megújították, és bevezettek egy új lehetőséget, az UG-t (haftungsbeschränkt). Az UG azonban nem új jogi forma, hanem egy GmbH, amelyre csak a korlátolt felelősségű cégekről szóló német törvény bizonyos speciális rendelkezései vonatkoznak.

A legfontosabb különbség a GmbH-hoz képest az, hogy az UG meg alapítható egy minimális alaptőkével, ezért néha „Mini-GmbH-nak” hívják. Az alábbiakban elmagyarázzuk az UG jogi felépítését és a jogi társasági forma kialakításának folyamatát. Az UG – néhány kivételtől eltekintve – ugyanazon rendelkezések hatálya alá tartozik, mint a GmbH. Ennek megfelelően az UG egy nagyon rugalmas jogi forma, ami azt jelenti, hogy a cég törvényben előírt szerkezete széles körben adaptálható az üzlet és a részvényes igényeire.

Az UG független jogi személy, vagyis a jogok és a kötelezettségek birtokosa nem az egyedi részvényes, hanem maga az UG. A cég maga köt szerződéseket és adóköteles is. Az UG alaptőkéje elméletileg 1 és 24 999 euró közötti lehet. Az alaptőke összegének azonban minden esetben tükröznie kell a társaság által tervezett üzleti tevékenységhez megkövetelt tőkét. Ha például egy UG-t alapítanak, mindössze 1.000 eurós tőkével, akkor a fizetésképtelenség szinte azonnal bekövetkezik: olyan állandó költségek merülnek fel, mint például a bérleti díj, az áram, a biztosítás stb.

Hamarosan a cég nem tudja teljesíteni kötelezettségeit, és ez az oka annak, hogy sok korlátolt felelősségű cég induló vállalkozása kudarcot vallott. A cégalapítás Németországban nem túl bonyolult, és az UG-t például tetszőleges számú részvényes hozhatja létre – minimum egy.

Nemzetiségtől vagy lakóhelytől függetlenül bárki alapíthat UG-t Németországban, legyen az magánszemély vagy társaság.