A felfázás, avagy a hólyaghurut okai

A felfázás főként nőket érintő, nagyon gyakori megbetegedés, amelyre sokan csak legyintenek és nem veszik komolyan, nem kezelik időben vagy egyáltalán, azonban ez súlyos hiba, mivel komoly következményekkel járhat. Azonban kezelése egyszerű, tehát amint észrevesszük a tüneteket egyből kezeltessük!

Orvosi szakszavakkal a felfázást hólyaghurutnak nevezik. Oka lehet a hideg, az alulról történő megfázás, vagy különböző baktériumok. Okozhatja még a vizes fürdőruha viselete, a végbélnyílás rossz irányba való törlése, mezítláb való járkálás, vagy vékony-talpú cipő viselete.

A felfázás tünete pedig lehet alhasi fájdalom, sötét színű, szagos, csípős vizelet. Ilyenkor a vizelési inger gyakoribb, mint azelőtt és a húgyhólyagban fájdalommal jár. Fájdalom jelenhet meg a kismedencében vagy az egész alhasban is. A felfázást meg lehet előzni, ha odafigyelünk arra, hogy például uszodában ne viseljük túl sokáig a vizes fürdőruhát ha nem vagyunk a vízben, hanem minél hamarabb törülközzünk meg.

Soha ne viseljünk műszálas alsóneműt, mert az izzadás által is előfordulhat a megbetegedés a megjelenő baktériumok miatt. Igyunk sok folyadékot, hiszen ezáltal a húgyhólyag gyakrabban mosódik át.

Ha vizelési inger lép fel, akkor minél hamarabb menjünk a mellékhelyiségre, hogy a probléma ne súlyosbodjon! Ha nem sikerül megelőzni a problémát, akkor sem fog tragédia történni, ha helyesen és időben kezeljük a dolgot. Azonban ha elhanyagoljuk, akkor nagyobb bajok is történhetnek.

Okozhat petefészek-gyulladást, hashártyagyulladást de akár meddőséget is! Bánjunk hát okosan ezzel a problémával, és saját érdekünkben kezeltessük időben, forduljunk orvoshoz!