Héliumos lufi: jó móka vagy életveszélyes szórakozás?

Számos buli alapkelléke a héliumos lufi. Legyen szó néhány éves gyerekről vagy éppen már felnőttekről, a héliumos lufi mindenkinek érdekes. Persze nem mindenkinek ugyanazért.

Míg a gyerekek azt szeretik, hogy a levegőben marad, addig a nagyobbak bulijaiban már inkább a benne található gáz belélegzése teszi viccessé a hangulatot. A kérdés azonban az, hogy mindez nem ártalmas-e az egészségre.

A hélium belélegzése nagyon sok kacajt keltő pillanatot tud okozni a házibulikban, hiszen képes teljesen elvékonyítani a kísérletező alany hangját. Ennek az az oka, hogy a hélium sokkal könnyebb az általunk megszokott levegőtől, így kifelé menet másképpen rezgeti meg a hangszálainkat.

Viszont ez a szagtalan, színtelen és íztelen gáz egyébként nem igazán fordul elő a levegőben, így a szervezetünk nem is lehet hozzászokva. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés, hogy nem lehet-e káros az egészségünkre?

A válasz rá azonban nem ilyen egyszerű

A hélium ugyanis önmagában nem káros az emberi egészségre. Maga a hélium nem tesz kárt az emberi szervezetben. Beszívása azonban mégis lehet kártékony, ugyanis azzal, ha héliumot lélegezünk be, és nem oxigénes levegőt, oxigénhiány léphet fel a szervezetünkben. Ez pedig szerencsésebb esetben fejfájáshoz és kisebb szédüléshez vezet, de rosszabbik esetben akár fulladásig is fajulhat a dolog.

Ehhez persze általában egyetlen héliumos szippantás nem elég. Azonban a héliumos lufiból történő többszöri szívással igenis veszélyeztetjük az egészségünket.

Összességében tehát elmondható, hogy a héliumos lufi a házibulikban valóban kitűnő szórakozás lehet, ameddig mindenki megálljt tud parancsolni magának.

Egy-egy szívás után még nyilván senki sem fog megfulladni, de semmiképpen sem szabad hagyni, hogy valaki oxigénhiányos állapotba kerüljön egy kis nevetésért.