Hová vezet a felgyorsult technológiai fejlődés?

A különböző generációk között mindig is voltak különbségek és szinte pontosan meg lehet határozni visszamenőleg, hogy hol alakultak ki a határok az 1920-as években élt veteránok és az őket követő baby boomerek, az 1960-as években született X generáció és az új évezred szülöttei, az Y és a Z generáció között. Azonban a technológia szinte követhetetlen fejlődése óriási generációs szakadékot hozott létre leginkább az X és az azt követő generációk között, de vajon ez milyen következményekkel jár?

Generációs szakadék

Az Y generáció, azaz az 1980 és 1999 között születettek, azokból a jelenleg fiatal felnőttekből áll, akiknek gyerekkorában terjedt el a számítógép és azóta egyre több és egyre modernebb digitális eszköz használata. A szülők igyekeztek nekik minden újdonságot beszerezni és abban a szellemben nevelni őket, hogy ők különlegesek és ha felnőnek, találják meg és valósítsák meg önmagukat, nyilvánítsák ki véleményüket.

Részben ez az oka annak, hogy az Y generációsok nagyrésze még huszas éveik végén is a családi házban él és nehezen lép be a munkaerő piacra. Jellemző a diplomahalmozás és az is, hogy ha esetleg elkezdenek dolgozni egy munkahelyen, akkor sem maradnak ott sokáig, mert úgy érzik, nem becsülik meg őket kellőképpen.

A technológiai fejlődés és a generációs szakadék hátrányai jelenleg leginkább a Z generációnál mutatkoznak meg. Míg az Y generációsok egy épp változóban levő világba születtek és gyerekként megtapasztalták azt is, hogy milyen volt a szüleik idejében a világ, amikor még a technológia gyerekcipőben járt, és azt is, hogy kamaszkorukra már a számítógép- és a mobiltelefonhasználat természetessé vált, addig a Z generációsok már csak az utóbbit élték meg.

Kommunikációs problémák a generációk között

Ebből adódik az a probléma, hogy a Z generációs fiatalok teljesen másképp gondolkodnak, mint elődeik. A gyors információáramlás és az ezzel együtt kialakult multitasking fogalma megnehezíti és megkérdőjelezi az eddig gyakorlatban lévő oktatás és munkahelyi kultúra hatékonyságát.

A Z generációsok a digitális és virtuális világ rabjaiként születtek meg, a társas kapcsolatok és a kommunikáció háttérbe szorulnak vagy egyáltalán ki sem fejlődnek, így nagyon nehéz a különböző generációknak megérteni egymást. Többek között emiatt vannak problémás szülő-gyerek kapcsolatok és emiatt nem jönnek ki jól cégen belül a fiatal és idős munkatársak.