Jóság vagy manipuláció?

Amikor valaki kedvességgel fordul hozzánk, hajlamosak vagyunk pillanatokon belül megszabadulni az előítéleteinktől és kételyeinktől, hiszen a segítőkészség oly ritkaság számba megy manapság, hogy teljesen megenyhülünk.

A helyzet azonban az, hogy az esetek jelentős százalékában pont ekkor követjük el a legnagyobb hibát! Persze, senki nem mondta, hogy paranoid módon kell a mások hátsó-szándékai után kutatni, de azért érdemes néhány percig elmélkedni a segítő kéz tulajdonosának indokain!

Felmerül ugye a kérdés, hogy ugyan hogyan lehet valakit manipulálni kedvességgel? A válasz azonban nagyon egyszerű: könnyen, sokkal könnyebben, mint bármilyen más technikával! A félelem is remek fegyver a befolyásolásra, ámde ilyenkor az áldozat kellemetlenül érezheti magát, az igazán agyafúrt agresszor azonban úgy alakítja a dolgokat, hogy a körülmények számára mindig kedvezőek legyenek, ugyanakkor az áldozata se érezze magát rosszul!

Arról nem is beszélve, hogy a kedveskedést az emberek sokszor bűntudatból alkalmazzák. Az a nő például, aki házasság évei alatt megszokta, hogy a férje nem törődik vele, nem biztos, hogy kitörő lelkesedéssel fogja fogadni az ura hirtelen ötlettől vezérelt udvarlását és ajándékait!

Ugyanis – legyünk reálisak – sajnos sokkal nagyobb esélye van annak, hogy a férfiember ilyenkor rossz fát tett a tűzre és ily-módon szeretné saját maga előtt is elsimítani a dolgokat, mint annak, hogy több évtizedet felölelő közöny után hirtelen ismét lángra lobbant benne a szerelem lángja a párja iránt!

Az önzetlenség csak nagyon ritkán az, aminek látszik: azok az emberek például, akik folyamatosan bántják a társukat valamilyen módon, időközönként mindig tesznek egy-egy nemes gesztust az áldozatuk felé, aki ilyenkor megenyhül, elfelejti minden haragját, sőt, talán még saját magát kezdi el dorgálni, amiért egyáltalán egy percig is rossz véleménnyel volt a kedveséről!

Azért nem kell kétségbeesni, vannak még szeretetből fakadó kedves megnyilvánulások is szép számmal, azonban sok esetben hosszú évekbe telik, mire megtanuljuk megkülönböztetni a valódi jóságot a manipulációtól! Nem kell minden kedves tettet összehúzott szemöldökkel fogadni, de azért sosem árt, ha figyelünk a belső hangunkra és emellett megvizsgáljuk a dolgokat ésszerűen is!