Készpénzzel vagy bankkártyával vásároljunk?

Az emberek között általában megoszlanak a vélemények arról, hogy a készpénzes vagy a kártyás vásárlás a biztonságosabb vagy hatékonyabb. Van, aki a hagyományos dolgok kevdelője és jobban bízik abban a pénzben, ami kézzelfogható, de van akinek a kártyás vásárlás tűnik jobb megoldásnak. Lássuk, melyek a pro és kontra érvek az egyes fizetési módokkal kapcsolatban.

A készpénzes vásárlás

A készpénzes vásárlás egyik nagy előnye a kártyással szemben, hogy bárhol fizethetünk vele és nehezebben nyomon követhetők a lebonyolított tranzakciók, ami lehet előny is és hátrány is. Vészhelyzet esetén, ha valamilyen váratlan kiadás keletkezik, amit helyben kell kifizetni, akkor is mindenképp a készpénz van előnyben a kártyával szemben.

Sokan vélik úgy, hogy ha készpénzzel fizetnek mindig, jobban „érzik” és fel tudják mérni, hogy fogy a pénz és esetleg jobban megfontolják a költekezést. Könnyebben korlátozhatjuk magunkat azzal, hogy csak egy bizonyos mennyiségű összeget veszünk magunkhoz és akkor annál többet biztosan nem tudunk költeni, nem úgy a bankkártya esetében, amiről már egy érintéssel is varázsütésre tűnik el a pénz.

A kártyás vásárlás

Ha bankkártyánk van és általában azzal is fizetünk, akkor sokkal egyszerűbben és gyorsabban lebonyolíthatjuk a fizetési folyamatot, mint a készpénz esetében. Nem kell magunknál hordanunk nagyobb összeget készpénzben – nem beszélve a sokszor felgyülemlett apróról, ami lehúzza a pénztárcánkat –, nem kell számolgatnunk, a visszajáróval bajlódnunk és biztosan nem vernek át a kasszánál.

Ha ellopják a kártyát, azt azonnal letiltathatjuk, a készpénz azonban sok esetben nem kerül elő. Kártyás vásárlás esetében pontosan nyomon tudjuk követni a kiadásainkat, kamatozhat is a pénzünk a bankban és kedvezményekre is jogosultakká válunk. Az internetes vásárlások is egyszerűen lebonyolíthatóak bankkártyás kifizetéssel.

Annyi hátránya van, hogy tisztában kell lenni bizonyos banki ismeretekkel ahhoz, hogy számunkra a legkedvezőbb számlát nyithassuk meg, meg kell jegyezni bizonyos kódokat és vigyázni kell, hogy ezek ne jussanak más tudomására. Ugyanakkor ebben az esetben is felmerül sokakban az az érzet, hogy kártyás vásárlások esetén – a gyorsasága és egyszerűsége miatt – mintha többet költekeznénk. Ez azonban valószínüleg nem is annyira a kifizetés módjától, mint inkább a személyiségtől és az erőforrások szűkösségétől függ.