Miért cserélje Ön a motorolajt az autószerelő helyett?

Sokan, akik nem értenek hozzá, nagyon bonyolult folyamatnak látják az olyan dolgokat, mint amilyen például az motorolaj csere.

Ezek azonban egyáltalán nem túl komplexek, és a legtöbb esetben nem is igényelnek különösebb szakértelmet (persze ha idő közben nem alakul ki valamilyen előre nem látható bonyodalom). Ezt viszont kevés ember tudja, és annál kevesebb vállalja be.

Gyakori jelenség, hogy a szervizeket azért keresik fel, hogy elvégezzék az ilyen rutinműveleteket. Mondani sem kell, hogy ez mennyire fölösleges, hiszen az olyan dolgok, mint az motorolaj csere, rutinnak számítanak. Ez azt jelenti, hogy szakértelem nélkül is elvégezheti akárki, nem kell hozzá szerelői szakképesítés.

A gond már csak az, hogy sok ember, ha tudja is ezt, nem bízik magában annyira, hogy segítség nélkül is hozzálásson a munkálatokhoz. Hogy az önbizalmukat erősítsék, érdemes megnézni olyan videókat, vagy cikkeket, amelyek részletes leírással szolgálnak minden lépésről. Első alkalommal persze nehéznek fog tűnni, de ha belejön az ember, akkor már nem lesz bonyolult.

Ha mégsem vagyunk biztosak magunkban, vegyük igénybe egy olyan ember segítségét, vagy felügyeletét, aki csinált már hasonlót és van s türelme, hogy kivárja, amíg mi is megtanuljuk. Mindenesetre, legjobb, ha bízunk magunkban és hozzálátunk a dolgokhoz. Ha elakadnánk, még van lehetőség, hogy helyrehozzuk, akár mi magunk, akár külső segítséggel.

Miért érdemes az olajcserét magunk elvégezni?

Vegyük egy kicsit sorra azokat az okokat, amiért érdemes, ha mi végezzük el az olajcserét, és nem pedig a szerelő. Az első ok természetesen a pénz. Ráadásul abban az esetben, ha mi szerezzük be az olajt, akkor nem kell attól tartanunk, hogy rossz minőségűt használnak. Ez a dolog önmagában is pénzt spórolhat nekünk, mert így sokkal kevesebb alkalommal lesz szükség a cserére is.

Ha nem kell szervizbe vigyük a járművet, megkíméljük magunkat a kezelési költségektől is, amelyet rá kéne áldoznunk a cserére. A második nyomós ok az idő. Ha nem kell elmennünk a szervizig, és kivárni a sorunkat, hanem helyben, az otthonunk hátsó udvarán, vagy a garázsban, mi magunk is el tudjuk végezni a munkálatokat, akkor sok időt és energiát spórolunk.

A munkálati folyamatok sokszor napokba is telhetnek, és nem a bonyolultság miatt, hanem azért, mert nagyon sok ember várja a sorát. Ezért jobb, ha a saját kezünkbe vesszük az irányítást, és akár külső segítséggel akár anélkül elvégezzük a szükséges munkálatokat.