Milyen értéktárgyakat helyezzünk biztonságba?

Számos olyan értéktárgy létezik a tulajdonunkban, amelyekre a tolvajok szívesen lecsapnak egy óvatlan pillanatban.

A készpénzen, ékszereken és a számunkra értékes dokumentumokon kívül vannak olyan tárgyak amelyeket nem is gondolnánk, hogy biztonságba helyezzünk. Íme néhány ezek közül.

1. Elektromos szerszámok

A különféle elektromos szerszámok igencsak drágák, ezért értéknek számítanak. Mondani sem kell, hogy a tolvajok számára is értéket képviselnek. Könnyű továbbadni rajtuk, és ellopni is őket, hiszen a tulajdonosoknak nem jut eszükbe biztonságba helyezni a szerszámaikat. A szerteszét hagyott szerszámok továbbá balesetforrásnak is bizonyulhatnak.

2. Pisztolyok és muníció

Egyértelmű, hogy mennyire veszélyes fegyver egy pisztoly. Nem játékszer, ezért hihetetlenül fontos, hogy ne kerüljön hozzá nem értő személy kezébe. Mégis vannak olyanok, akik nem helyezik kellő biztonságba a pisztolyukat és a bele való töltényeket. Erre különösképpen érdemes odafigyelni. Még a tisztogatás során se hagyjuk, hogy megzavarjanak, és akár csak néhány pillanatra is szem előtt hagyjuk!

3. Gyógyszerek

Ez az egyik olyan fontos dolog, amelyet szinte mindenki elfelejt biztonságba helyezni. Pedig ez kiemelt fontosságú, főleg, ha gyerekeink vannak, vagy sűrűn látogatnak minket vendégek. Ugyanis, ha illetéktelen személy veszi be őket, akkor annak végzetes következményei lehetnek. Ezért megfelelően elzárva kell tartanunk a gyógyszereket. Ezzel egyébként akár egy betöréstől is megmenthetjük magunkat, hiszen nagyon sokat keresik a drágább gyógyszerek szedőit.

4. Túlélőcsomag

Ha a túlélőcsomagról beszélünk, akkor egy olyan készletről beszélünk, amelyben egy helyen össze van rakva minden fontos, értékes és szükséges dolog. Sokszor tartalmaz pénzt, anyakönyvi iratokat, financiális iratokat, stb. Ennek az összeállításnak nyilván könnyen elérhető helyen kell lennie, azonban mégis legyen egyúttal biztonságos helyen is. Ami ugyanis túl nyilvánvaló és könnyen megközelíthető helyen van, az az illetéktelenek számára is ugyanúgy elvehető.

5. Kerti bútorok

Sokan nem gondolnak rá, hogy biztosítaniuk kellene a kerti bútoraikat is. Pedig ezt fontos, ha nem szeretnénk, hogy bajuk essen kint, vagy hogy valaki csak úgy besétáljon, és elvigye őket.

6. Jelszavak, belépési kódok, PIN kódok

Végül, de természetesen nem utolsósorban biztosítanunk kell a jelszavainkat, belépő kódjainkat és PIN kódjainkat. A legtöbben ezeket sajnos egy Word dokumentumban őrzik egy helyen, vagy leírják egy noteszbe. De nem is ezzel van a baj, hanem azzal, hogy aztán pedig nem helyezik az adott tárolókat további biztosított helyre.