Milyen fenyőt válasszunk az ünnepekre?

A karácsonyfa állítása, mint hagyomány nagyon régre vezethető vissza és mindmáig megmaradt, mint a Karácsony ünnepének legnagyobb szimbóluma. Amennyi szeretjük az igazi fenyőt és a műfenyőt szeretnénk mellőzni, akkor igazán komoly feladatnak számít megtalálni a legszebb fenyőt. 

Mi most ehhez biztosítunk egy kis útmutatót. Az általunk bemutatott fenyőkről elmondjuk a jó és rossz tulajdonságokat egyaránt. A karácsonyfa szezon már egész december elején megkezdődik, amely egészen szentestéig eltarthat.

Így mindenki a saját igényeihez mérten válogathat a különféle fenyők közül. Hiszen megkülönböztethetünk illatos fenyőt, olyat melynek hullik a tűlevele, míg vásárolhatunk tartósabbak, viszont azok kevésbé nyújtanak természetes hatást.

A legeslegfontosabb szabály melyre oda kell figyelnünk, az-az, hogy friss legyen a fenyő, amit vásárolunk. Ezt pedig úgy ellenőrizhetjük a legkönnyebben, ha kiválasztunk egy fenyőt majd azt a törzsénél a földhöz ütjük. Ha a földön lehulló tűleveleket vélünk felfedezni, akkor legjobb lesz, ha másikat választunk. 

A közönséges lucfenyő akár 30-40 méter magasra is megnőhet, a koronája hengeres kúpos. Nagyon páraigényes, így könnyen kiszáradhat, majd hallani kezd. Viszont ez a legolcsóbb, az összes többi közül.

Az ezüstfenyő már jóval drágább, mint az előbb említett luc. A levelei szürkés színűek és sokkal tovább bírja karácsonyfaként. Métere elérheti az 5500 Ft árat, a földlabdás pedig a 7500 Ft-os árat is. Ha igazán szép karácsonyfát szeretnénk, akkor a Normand fenyő lehet a legjobb választás, melyek akár 20-30 méter magasra is megnőhetnek. Gyümölcsös illattal rendelkezik, a tűlevelek rászáradnak az ágra, így nem hullatja le őket. A legjobb ismertető jele az lehet, hogy a fonákon 2 viaszcsík látható. A méterre elérheti a 6500 Ft-os árat is.