Önellátás kicsiben

Az önellátás bár távol áll tőlünk, viszont érdemes elgondolkodni, hogy ha még részben is, próbálkozzunk meg vele, főleg ha ehhez rendelkezünk elegendő területtel.

Az önellátás egy olyan életforma, amiben a meglévő forrásokat használjuk fel magunk és egész családunk alapvető igényei kielégítésére, és semmilyen külső segítséget nem veszünk igénybe. Ezáltal nem csak azt érhetjük el, hogy a zöldségek, illetve más élelmiszerek megvásárlására ne legyen szükség készpénzre, de ezzel egészségünkre is jó hatással lehetünk, hisz olyan élelmiszert fogyasztunk, ami teljesen bio.  

Az önellátás elkezdéséhez elegendő körülbelül húsz tyúk, két-három malac, esetleg még néhány kecske is. A növények miatt, konyhakertet kell kialakítanunk, valamint még egy területet biztosítanunk, amin az állatok számára a takarmányt tudjuk megtermelni és egy épület, ahol ezeket tárolhatjuk. Az önellátást, ha ezen az úton elkezdjük, nagyon eredményes lehet.

Elejében biztos nehézkesnek bizonyul majd, de hamar belefogunk jönni és minden termés leszedése, illetve az, ahogy látjuk az állatok gyarapodását, vagy csak a mindennapi tojásszedés, nagy örömet fog okozni.

Ha továbbszeretnénk fejleszteni gazdaságunkat, és valljuk be azért valamennyi pénzre is szükségünk van, gondolkodjunk el azon, hogy a konyhakerti növényekből többet termesztünk, ezeket a piacon eladjuk, vagy teheneket vásárolunk, és a tejből készítünk termékeket, áruljuk a tejet, vagy beszállítunk a közelünkben lévő tejüzembe.

Ha mindenben kezdők vagyunk, érdemes egy hosszabb időt arra szánni, hogy megismerkedjünk jobban az állat és növénytartással, látogassunk el önellátó tanyákra, esetleg segédkezzünk is be, hogy jobban belejöhessünk.

Ez az idő alatt megtanulhatjuk az állatokkal való bánásmódot, a fejlődésükhöz szükséges takarmány összetételét és termesztését. Ez mellett azokkal az eszközökkel is megismerkedhetünk, illetve megtanulhatjuk használatukat, amik a földműveléshez és az állattartáshoz szükségesek.