A prérikutyák sorozatgyilkosok akik megölik versenytársaikat is

Egy kutatás szerint a növényevő rágcsálók megölik az ürgéket akiket versenytársnak tekintenek, és ez a viselkedés teljesen egyedülálló az emlősöknél.

Amerika nyugati földjein a legártatlanabb kinézetű állatok, a fehérfarkú prérikutyák ontják a vért. Ezek a rágcsálók főleg Colorado, Wyoming, Utah, illetve Montana megyében őshonosak, ahol könyörtelenül megharapják ürge áldozataikat, majd otthagyják a rothadó testet.

A gyilkosok utódai ezután hosszabb életet élnek, valószínűleg azért mert a szüleik eltávolították az étel útjából a versenytársakat. Ez az első alkalom, hogy egy növényevő emlős megöli a versenytárait anélkül hogy megenné őket, ami arra utal, hogy egy növény-alapú étrend egyáltalán nem mond ellent a néhai vérkóstolásnak.

„43 éve vagyok kutató, és ez az eddigi legprovokatívabb, legrejtélyesebb és legmesszebb menő kutatás, amit valaha végeztem.”- nyilatkozta a kutatás egyik vezetője, John Hoogland.

Mint minden gyilkossági rejtély, ez is azzal kezdődött, hogy halott testet találtak egy csendes környéken Coloradóban. Hoogland és tanítványai itt végezték kutatásaikat prérikutyákon 2003-tól egészen 2012-ig szinte fanatikus módon.

„Négy hónapon át minden évben úgy élünk mint a prérikutyák. Korán kelünk még mielőtt a prérikutyák felébrednének és egész nap ülünk és megfigyeljük, hogy mit csinálnak, majd megvárjuk amíg az utolsó préri is nyugovóra tér, körülbelül naplementekor.”- mondta Hoogland.

Hoogland 2007-ben talált egy fehérfarkú prérikutyát amely egy rágcsálót piszkált, és először arra gyanakodott, hogy az állat megölte kicsinyét ami elég elterjedt más fajoknál, de a fehérfarkú prérikutyánál még soha nem volt megfigyelhető.

Amint Hoogland szemügyre vette, hogy mi is van a prérikutya mancsa alatt, rájött, hogy az egy ürge volt, ami ugyanazt a füvet és tüskés körtét fogyasztja mint a prérikutya.